LOCALIZARE ISTORIC POŢENTIAL PRIMĂRIA
 

ISTORIC

SCURT ISTORIC
VESTIGII SI MONUMENTE ISTORICE
DESPRE TOPONIMIA SATELOR

SCURT ISTORIC

Loc de desfasurare a luptelor de cucerire a Daciei de catre romani si centrul stapanirii acestora, pamantul Tarii Hategului, din care face parte si comuna Totesti, a pastrat in adancurile sale vestigiile bogate ale acelor vremuri indepartate. La marginea de sud, dinspre Banat a Tarii Hategului, la Portile de Fier ale Transilvaniei, invatatii situeaza localitatea Tapae, loc de darza impotrivire a dacilor in fata ostilor romane cuceritoare, iar la numai cativa kilometri mai spre nord se afla Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane. Ca o consecinta a fondului etnic dintotdeauna romanesc, pamantul autohton al cnejilor si voievozilor din aceasta regiune a ramas mult timp cu o situtatie politica, administrativa si juridica aparte, tinandu-se seama de legile si obiceiurile stravechi ale populatiei bastinase - romanii.

Descoperirile arheologice au scos, de asemenea, la iveala urme de locuire in zona din secolele IX - X, si atesta o populatie romano - slava, inainte de penetrarea maghiarilor in Transilvania. Formatiunile voievodale si cneziale gasite la patrunderea maghiarilor pe aceste locuri au opus o darza rezistenta asupririi feudale a acestora.Cnezatele erau constituite din populatie libera conduse de juzi si cneji. Ei se judecau dupa vechiul obicei al pamantului (jus valahicum). Aceasta situatie s-a pastrat mult timp, pana la sfarsitul veacului al XV-lea, mai ales la romanii din aceasta zona. Un episod de grea incercare pentru populatia din aceste locuri l-a constituit invazia tatarilor din anii 1241 - 1242, care au jefuit tinutul, dar si cele turcesti de mai tarziu. In Evul Mediu, intregul tinut era proprietate regala sau apartinea nobililor, care aveau in stapanire castele si cetati, intre care Deva, Hunedoara, Orlea si altele. Pe la mijlocul veacului al XIII-lea, voievodului Litovoi, de dincolo de Carpati, ii apartineau si aceste locuri. Lupta si apararea autonomiei fata de regii Ungariei dusa de voievod si de fratele acestuia, Barbat, s-a desfasurat pe aceste pamanturi din care face parte si comuna Totesti. Tot aici, in batalia pentru apararea tinutului stramosesc, Litovoi cade in anul 1277, in timp ce se opunea ostilor regelui Ladislau al IV-lea Cumanul. Deosebit de caracteristic este acest colt de tara si sub raport etnografic, folcloric si, in general, al tuturor manifestarilor populare. O mentiune aparte se poate face pentru portul taranilor din aceasta zona, caare este variat si pitoresc. La fel sunt arhitectura si sculptura in lemn, pastrate peste timp din timpuri stravechi. Incantat de aceste locuri, Ioan Pop Reteganul le descrie in culori frumoase in lucrarea sa "Din Tara Hategului": "In desele mele calatorii intreprinse in lungul si latul scumpului nostru Ardeal, am cautat in cateva randuri si acea parte a lui care se numeste Tara Hategului. Frumos este Ardealul fara masura, dar in el este tocmai acest colt, care din vechi si pana astazi se cheama asa. Desi e mica, Tara Hategului intruneste in sine tot ce Ardealul are mai bun si mai frumos. Tara Hategului se poate numi cu drept cuvant un Ardeal in miniatura. Si de ar fi sa am puterea, bucuros as mai calca acest adevarat rai pamantesc, care zace la cornul Ardealului de apus si de miazazi".

VESTIGII ARHEOLOGICE

• pe teritoriul satului Cirnesti au fost descoperite unele vestigii apartinand epocii romane care pot indica prezenta unei villa rustica. Locul este numit Mezeinisa si este situat la circa 300m de sat, la sud de drumul spre Ostrov.
• in zona estica a satului Paclisa au fost gasite urme de ziduri si ceramica romana. In incinta spiatalului se cunosc morminte dispuse in randuri.
• pe malul stang al paraului Girlete, pe teritoriul satului Reea, se gaseste o asezare neolitica.
• pe teritoriul satului Totesti se gasesc urmele Drumului roman, iar in locul numit Movile este posibil sa se afle mai multi tumuli.


MONUMENTE ISTORICE

Ansamblul Castelului Pogany
• Este situat in satul Paclisa si dateaza din secolul al XVIII - lea, cu modificari in secolul al XIX - lea.
• Proprietar este Pogany Carol
• In prezent nu are nici o folosinta.

Castelul Pogany
• Monument istoric din secolul al XVIII - lea, situat in satul Paclisa, la Nr. 93.
• Proprietar - Pogany Carol
• In prezent nu are nici o folosinta.

Parcul Castelului Pogany
• Dateaza din secolul al XIX - lea
• Este situat in satul Paclisa si este folosit ca parc.DESPRE TOPONIMIA SATELOR


TOTESTI
Este situat in centrul Depresiunii Hategului. Inainte de 1416, cnezii Densuseni au stapanit intreg satul sau numai parti ale lui. In anul 1438 fratii Stefan si Sandrin, fiii lui Ioan de Densus stapanesc perti din "Tothesth", dar la introducerea lor in stapanire intampina opozitia lui Neagu si Micu "de Totesd", acestia fiind foarte probabil identici cu cnezii satesti. In anul 1439, aceasi frati Densuseni apar ca stapanind "possesio Thotesd", impreuna cu Balota, fiul lui Vlad, si Dragoslav, fiul lui Dragoslav de Cirnesti. In 1447, Iancu de Hunedoara daruieste Cindestilor din Riu de Mori mai multe mosii, printre care si "Thytcofalwa". In urma acestor informatii contradictorii, satul ne apare ca fiind situat la hotarul dintre stapanirile exercitate de familiile cneziale importante din Densus si Riu de Mori, stapaniri afectate de drepturile cnezilor din sat. Numele satului a fost explicat ca avand determinativ etnic de la " tot - slavac", dar o asemenea derivare poate fi acceptata doar prin mijlocirea antroponimului romanesc "Totu - Totea".

CIRNESTI
Este situat aproape de zona centrala a Depresiunii Hategului, pe paraul Cirlete, care poarta in Valea Galbena o parte a debitului Riului Mare. In 1447, Iancu de Hunedoara daruieste Cindestilor din Riu de Mori mai multe domenii si parti de sate din Tara Hategului. Intre acestea se afla si
" medietatem possessionis Kerayes". De asemenea, parti de stapanire din mosia Poieni. Nu se cunoaste exact denumirea satului, dar pare sa se datoreze unui antroponim (porecla), dar nu poate fi neglijat nici numele paraului pe care se afla: Carlete.

PACLISA
Este situat catre mijlocul Depresiunii Hategului, aproape de bratele in care se desparte Riul Mare dupa iesirea sa din munte. Este atestat la 1447, cand Iancu de Hunedoara daruieste Cindestilor din Riu de Mori jumatatea " possessionis Poclise" din Dinstrictul Hateg. Numele satului nu a primit niciodata o explicatie, multumitoare, bazata pe documente ale vremii.

REEA
Este situaat pe malul drept al Riului Mare, nu departe de varsarea lui in Strei. Este atestat documentar la 1360, cand cneazul Vlad "de Gunazfolu" participa la forul de judecata a Tarii Hategului. Nu se cunoaste cu exactitate de unde provine denumirea sa actuala.


 


Bazorelief de pe Columna lui Traian (sursa)


Localizarea Tapae (sursa)


Cititi un foarte interesant articol care priveste si comuna Totesti
Prin "portile de fier" ale Transilvaniei
O raritate tehnica feroviara abandonata: calea ferata cu cremaliera (link)Detaliu liniei de cale ferata cu cremaliera


Castelul Pogany de la Paclisa

Geoparcul dinozaurilor

Asa cum se stie, comuna Totesti „apartine” de frumoasa Tara a Hategului. Ca si în alte localitati din respectiva zona, si pe teritoriul comunei Totesti se întinde o rezervatie naturala. Este vorba despre Rezervatia naturala „Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”, care a fost aprobata prin Hotarârea de Guvern 2.151 din 30 noiembrie 2004, si cuprinde în totalitate, pe lânga Totesti, si localitatile Densus, General Berthelot, Rachitova, Sântamaria Orlea, Sarmizegetusa si Hateg si partial comunele Baru Mare, Salasu de Sus, Pui si Râu de Mori. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârsta Cretacic superior. Osemintele de dinozauri sunt cunoscute de peste un secol dar an de an se adauga noi descoperiri. Dinozaurii pitici din Tara Hategului sunt unici în lume, si au fost larg mediatizati în plan national si international. Importanta stiintifica si atractivitatea lor a fost sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua pietrificate si embrioni de dinozauri. Au mai fost descoperite si alte schelete ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si, în special, ale uriasei reptile zburatoare Hatzegopteryx tambema, din grupul pterosaurilor.
(sursa - Servus Hunedoara)

 
ANUNTURI DISPOZITII ALE PRIMARULUI HOTARARI ALE CONSILIULUI LOCAL INFORMATII PUBLICE DEZBATERI PUBLICE