LOCALIZARE ISTORIC POŢENTIAL PRIMĂRIA
 

LOCALIZARE

VECINI
RETEA HIDROGRAFICA
STRUCTURA GEOLOGICA
VEGETATIE
CLIMA
CAI DE COMUNICATIE
COMUNICATII ELECTRONICE

Comuna Totesti este situata in Tara Hategului, in partea de sud-est a Judetului Hunedoara, la 50 km de municipiul Deva si la 7 km de Hateg, care este cel mai apropiat oras. Teritoriul comunei ocupa 22 km patrati, are un relief deluros, este strabatut de Riul Mare, de paraiele Cirlete si Iaz. In componenta comunei intra satele: Totesti, Cirnesti, Copaci, Paclisa si Reea. Fata de resedinta comunei, satele sunt situate la distante cuprinse intre 0,2 km (satul Paclisa) si 3 km (satul Cirnesti).

Drumul national Deva - Hateg - Caransebes asigura legatura cu resedinta judetului, iar pe calea ferata, cea mai apropiata gara este cea de la Hateg. Valea incantatoare si roditoare de la Hateg, larga pana aproape de Sarmizegetusa, e drumul care duce spre capitala Daciei Romane si, prin Portile de Fier ale Transilvaniei, spre Banat. Acesta este unul dintre drumurile cele mai instructive pe care le putem face, fie pe soseaua Hateg - Ulpia Traiana - Caransebes, cu bifurcatii in stanga spre Riu de Mori, sau la dreapta spre Pesteana Densus, fie cu trenul pe linia Subcetate - Hateg - Caransebes.
Intrarea in Tara Hategului se poate face din trei parti:
• Din Valea Muresului si a Streiului inferior, prin promontoriul nordic de la Subcetate;
• Din Valea Jiului, prin pasul sud-estic al Meisorului;
• De la sud, din Banat, pe Valea Bistrei, prin Portile de Fier ale Transilvaniei;
Bazinul Hategului este brazdat de mai multe rauri si paraie: Riul Mare, paraul Farcadinului, o parte a cursului Streiului, care la Orlea aduna apele tuturor celorlalte rauri mai mici, ducandu - le spre nord in Mures.

VECINI

Comuna Totesti este situata in partea de sud, sud - vest a Judetului Hunedoara si are urmatorii vecini:
- la nord, comuna Unirea
- la nord - est, orasul Hateg
- la est, comuna Santamaria Orlea
- la sud, comuna Riu de Mori
- la sud-vest, comuna Sarmizegetusa
- la vest, comuna Densus

RETEAUA HIDROGRAFICA

Reteaua hidrografica a comunei apartine bazinului Riului Mare si se caracterizeaza printr-o densitate ridicata, de 1,1 km/km patrat. Scurgerea medie multianuala specifica este si ea ridicata, de pana la 40 l/sec.km patrat. Pe langa resursele de apa de suprafata, un volum important este cantonat in subteran in panza freatica.STRUCTURA GEOLOGICA

Structura geologica este complexa si este constituita din unitatea cristalino - mezozoica care apartine Carpatilor Meridionali, respectiv Muntilor Retezat si Poiana Ruscai. In depresiuni se afla formatiuni sedimentar paleogene, iar sub pietrisuri - argile, marne si tufuri. Relieful este variant, de la cota 300 in centrul comunei, la cota 2509 a varfului Peleaga, din Masivul Retezat. Pe raza comunei Totesti solurile sunt variate si de mai multe tipuri:
- aluvionare cu carbonati, cromozomuri, levigate in zonele de campie;
- soluri brune, soluri brun-roscate pe terase;
- soluri brune in zonele impadurite;VEGETATIE

VEGETATIA este specifica zonelor de deal si munte, predominand padurile de brad si molid, care se continua cu jneapanul si se termina cu vegetatia alpina. De mentionat existenta zambrului sau Pinus cembra - specie rara, ocrotita de lege. Predomina padurile cu functie specifica de protectie (a apelor si solurilor), cu functie de recreere, pentru rezervatii de seminte, de ocrotire a genofondului si a ecofondului forestier (circa 60 %), iar cele de productie de 40 %. Din suprafata de 2.203 ha a comunei Totesti, padurea ocupa doar 18 ha, sau 0,82 %.

CLIMA

CLIMA este continental moderata, cu temperaturi medii multianuale de 7,5 grade Celsius in depresiuni si 3,3 in zona de munte; radiatia solara globala este de 110 - 112 Kcal/km/an. Precipitatiile medii anuale sunt intre 746 si 968,5 mm/an. Vanturile au o circulatie vestica, prezinta diferente de viteza si frecventa, determinand o vreme relativ calduroasa dar instabila vara, umeda si rece iarna.CAI DE COMUNICATIE

Pe directia nord - vest, sud - vest, teritoriul comunei Totesti este strabatut de drumul national DN 68 Hateg - Caransebes, de drumurile judetene DJ 685, 686 A si 687 G, de drumurile comunale DC 83 si 89.
Din acest punct de vedere rezulta o relatie favorabila in teritoriu sub aspectul legaturilor cu exteriorul. Toate aceste drumuri au o lungime totala de 11,4 km, iar existenta acestor cai de comunicatii asigura accesul in toate localitatile care compun comuna Totesti. Acestea sunt betonate ori cu imbracaminti asfaltice (doar 0,5 km sunt pietruite), ceea ce confera populatiei posibilitatea de deplasare, atat in interior, cat si in exterior, cu mijloace auto proprii sau cu transportul in comun.

Circulatia rutiera

Comuna Totesti este traversata de la nord est la sud vest de drumul national DN 68 pe traseul Hateg - Sarmizegetusa - Caransebes.

Legatura cu comuna Densus se realizeaza din satul Totesti prin DJ 687 C.
Pe traseul Cirnesti - Clopotiva - Riu de Mori intalnim drumul judetean DJ 685.
Legatura DN 68 cu comuna Sintamaria Orlea se realizeaza prin satul Cirnesti cu DJ 686 B.

In ceea ce priveste clasarea drumurilor de pe raza teritorial administrativa a comunei Totesti, situatia este urmatoarea:
- DC: Totesti - Reea, L = 2,00 km, se incadreaza ca DC 83 A;
- DC: Paclisa - Cirnesti, L=4,00km, se incadreaza ca DC 86 B;
- DC: Totesti - Farcadin, L=4,00km, se incadreaza ca DJ 687 L;
- DJ 687 C: DN 66 - Hatagel, L=5985km+DC 93: Hatagel - Stei = 7,400k+DE: Stei - DJ 687 D, L=19,600km, se incadreaza ca DJ 687 G, in lungime totala de 32,985 km.

In traversarea localitatii Totesti s-a tinut seama de dezvoltarea in viitor a DN 68 si s-a rezervat spatiul necesar sporirii capacitatii de circulatie in functie de cresterea traficului, asigurandu-se in special in zona centrala a localitatii acostamente carosabile de 2,50 m pentru parcari ocazionale.
Pentru asigurarea prioritatii traficului pe drumul national, cresterii fluentei, a sigurantei circulatiei si maririi capacitatii de circulatie la nivelul celei din traseul curent, s-a prevazut amenajarea si modernizarea intersectiilor DN 68 cu principalele strazi laterale si drumuri publice. In in zonele cu intersectii ale drumului national cu principalele strazi laterale si drumuri publice s-au impus rstrictii de construire pentru asigurarea vizibilitatii. In traversarea localitatii Totesti s-au prevazut statii amenajate in afara partii carosabile pentru oprirea mijloacelor de transport interurban, precum si locuri de parcare in zonele de interes public.COMUNICATII ELECTRONICE

Accesul la internet al cetatenilor comunei Totesti este asigurat de SC MC ELECTRONIC SRL. Firma este administrata de Lasconi Cristinel si are sediul in Totesti.


  •
Vremea la Totesti

 Latitudine: 45°34'12"N
 Longitudine: 22°52'47"E


DN68 prin localitatea TotestiDC83, Totesti - Reea

Sectorul Drumurilor Judetene - Totesti

Centrul de televiziune prin cablu - Totesti


Gospodarie in satul Reea

 
ANUNTURI DISPOZITII ALE PRIMARULUI HOTARARI ALE CONSILIULUI LOCAL INFORMATII PUBLICE DEZBATERI PUBLICE